Oralna higijena

Zubne krunice

Go for the gold!

O zubnim krunicama

Što su krunice?

Krunice ili kako ih često zovemo “navlake” su najčešće keramički (porculanski ) nadomjesci koje ručno izrađuju u dentalnom laboratoriju naši vrijedni tehničari.

Za krunicu ćemo se odlučiti ako je zub oštećen u tolikoj mjeri da estetskim ispunom (plombom) ne možemo riješiti problem oblika , ako je slomljen u velikom opsegu ,kod zuba koji su zbog liječenja potamnili ili kad nedostaje toliko supstance zuba da mu prijeti lom.

Koliko puta moram dolaziti i za koliko vremena su krunice gotove?

U pravilu se dolazi dva puta, pri prvom dolasku izbruse se zubi kojima trebaju krunice i izrade se privremene.

Ovisno o broju krunica i zahtjevnosti ,vrijeme izrade varira od 4 do 8 dana.

Pri drugoj posjeti ,krunice su gotove i cementiraju se.

Koliko traje brusenje i da li to boli?

Ovisno o broju krunica, zahtjevnosti ,ali i samoj strpljivosti pacijenta vrijeme potrebno za brušenje i uzimanje otisaka varira od 1 sata do čak nekoliko sati.

Brušenje je potpuno bezbolno i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Hoću li biti bez zuba dok čekam krunice?

Ne,naravno! Odmah nakon uzimanja otisaka ,izrađuju se privremene krunice i nećete niti u jednom trenutku biti bez zuba izvan ordinacije.

Koja će se vrsta zubne krune koristiti?

Za krunicu ćemo se odlučiti ako je zub oštećen u tolikoj mjeri da estetskim ispunom (plombom) ne možemo riješiti problem oblika , ako je slomljen u velikom opsegu , kod zuba koji su zbog liječenja potamnili ili kad nedostaje toliko supstance zuba da mu prijeti lom.

Ovisno o potrebi i slučaju ,u današnje vrijeme u mogućnosti smo birati između više materijala.

Vrste zubnih krunica koje se koriste:

Za krunicu ćemo se odlučiti ako je zub oštećen u tolikoj mjeri da estetskim ispunom (plombom) ne možemo riješiti problem oblika, ako je slomljen u velikom opsegu, kod zuba koji su zbog liječenja potamnili ili kad nedostaje toliko supstance zuba da mu prijeti lom.

Ovisno o potrebi i slučaju, u današnje vrijeme u mogućnosti smo birati između više materijala.

1

Potpune keramičke krunice

One se izrađuju od čiste keramike i savršeno propuštaju svjetlost , najčešće ih koristimo za prednje zube gdje želimo vrhunski estetski rezultat, a gdje nemamo potrebu za podnošenjem velikih žvačnih sila. U našem Studiu koristimo e.max keramiku – Ivoclar -Vivadent.
2

Metal-keramičke krunice

Metal keramika je materijal koji se koristi godinama ,pacijenti ga vole i zbog same cijene koja je manja od čistih keramičkih i cirkonskih materijala. Podnosi velike žvačne sile i idealan je za velike raspone mostova i stražnje zube.

U laboratoriju se prvo izrađuje metalna baza od krom – kobalt legure koja je biokompatibilna ,a posebnu pozornost polažemo da to da ne koristimo legure koje sadrže nikal ,te time izbjegavamo mogućnost alergijskih reakcija.

Nakon izrade baze , tehničari ručno slažu slojeve keramike koji se peku u keramičkim pećima na visokim temperaturama.Ukoliko je zub vješto izbrušen ,otisak uzet pažljivo, a tehničari su iskusni u izradi ,metal keramika će i na prednjim zubima dati izvanredne estetske rezultate bez vidljivog tamnog ruba.

3

Cirkon oksid-keramika

Koristi se za manje raspone mostova i kod potamnjelih zuba jer ih cirkon oksid savršeno pokriva. Izbjegavamo ga kod većih raspona mostova zbog osjetljivosti i slabije čvrstoće.

Stupite u kontakt s nama!

Bit će nam drago da nam se javite
da vidimo kako vam možemo pomoći

Stupite u kontakt s nama!

Bit će nam drago da nam se javite
da vidimo kako vam možemo pomoći